Tentakel - Festival - 2020

TENTAKEL IS EEN BIJZONDER WIJKFESTIVAL EN EEN FORUM VOOR PARTICIPATIEVE KUNSTAKTIVITEITEN.

 

TENTAKEL IS EEN RONDREIZEND FESTIVAL EN ZOU IN 2020 IN  7 VERSCHILLENDE WIJKEN IN ROTTERDAM EEN AANBOD VOOR VOLWASSENEN- EN EEN EDUCATIEF PROGRAMMA VOOR (BASIS)SCHOLEN AANBIEDEN

 

DE AMBITIE VAN TENTAKEL IS OM VERHALEN TE ONTWIKKELEN DIE STERK GENOEG ZIJN OM DE SAMENLEVING BIJ ELKAAR TE HOUDEN. DIT OMVAT SLEUTELCONCEPTEN ZOALS INCLUSIE, INTEGRATIE EN DUURZAAMHEID.

 

TENTAKEL IS EEN PROJECT VAN STICHTING STAD-NOMADEN.

 

TENTAKEL vindt in 2020 voor de zevende keer plaats.

Het doel is om mensen van Rotterdam Zuid actief aan kunst deel te laten nemen, interculturele ontmoetingen te stimuleren en zelfredzaamheid te bevorderen.

Tentakel biedt een gelaagd programma met kunst, cultuur, theater en workshops aan bezoekers. Het actieve karakter van het festival werkt verbindend tussen opleidingsniveaus, geloofsrichtingen en taalbarrières. Lokale bewoners, organisaties en culturele ondernemers worden uitgenodigd om een actieve rol bij het festival te spelen; dat maakt Tentakel bijzonder.

TENTAKEL draagt zo bij aan een divers en cultureel klimaat in de wijk.

 

 

 

 

 

[1 - 2 Juli 2017]  Tentakel - Festival München

TENTAKEL GOES TO MUNICH:   EineWeltHaus  /  1 JULI - 2 JULI

Het thema van 2017 is de zoektocht naar de eigen identiteit in een samenleving die steeds meer interculturele competenties eist voor een vreedzame samenleving.

Theatermakers en kunstenaars geven ieder een eigen artistieke interpretatie aan dit thema, om daarmee de bezoeker te stimuleren om vragen over de eigen identiteit te ontwikkelen; hoe creëer ik ruimte voor eigen ontwikkeling en die van de ander?

Het doel is om mensen actief aan kunst deel te laten nemen en interculturele ontmoetingen te stimuleren.

 

De eerste locatie - van 30 Juni tot 2 Juli – ontstaat in samenwerking met het EineWeltHaus.  Het EineWeltHaus heeft een cultuurpolitieke opdracht binnen de stad. Hun thema is voor 2017 vooral duurzaamheid ten opzichte van de samenleving, en opvang en integratie van vluchtelingen.

Wij als organisatoren van het festival Tentakel, willen in de programmering en de uitvoering van het festival - niet alleen in Duitsland maar ook in Nederland - op de thematiek inspelen. Hiervoor gaan de makers van het festival, Bart van Lieshout en Christine Saalfeld, ondersteunt door het Kulturreferat München en CBK Rotterdam, van 2 januari tot 17 februari op locatie een onderzoeksperiode beginnen. In deze periode zal het programma met kunst, theater en muziek zijn eerste vorm krijgen. Wij zullen verder contact zoeken met lokale, culturele organisaties, verenigingen en instellingen om ze uit te nodigen mee te doen en tijdens het festival eveneens activiteiten aan te bieden.

 

 

 

 

Tentakel slingert door Rotterdam Zuid

 

Miniparade van kunstenaars trekt van plein tot plein

 

Het eerste plein dat Tentakel aandoet is het Verschoorplein in de Tarwewijk op maandag 25 mei (Tweede Pinksterdag). Elk plein krijgt een uniek dagprogramma. Van 13.00 tot 18.30 uur is er van alles te doen en te beleven voor iedereen! Op het plein staan allerlei spannende bouwsels zoals de City adventure golf – een spectaculaire en artistieke golf range – of een reusachtige knikkerbaan van hout, metaal en plastic. Volwassenen kunnen er fietsen op Luchtfietsen en kinderen kunnen bouwen aan een zeepkist of een concert geven op zelfgemaakte instrumenten. Voor mensen die wat kwijt zijn is er de Dingendetective, die een verhaal tekent ter compensatie. In de Tijdmachine raken bezoekers op een absurdistische manier even helemaal los van het heden. Daarnaast kan iedereen genieten van verschillende theater- en muziekvoorstellingen.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website: www.tentakel-festival.nl

 

Op ieder plein werkt TENTAKEL samen met lokale organisaties. Zoals bijvoorbeeld de kunstenaars van stichting NAC Charlois, het Droomtheater, Niffo, Art Zegelaar, H.E.L.D.E.R.H.E.I.D., DSB, Stichting Lawine, TOS, Theater de Storm, Ongeregeld, R’newt, Creatief Beheer, Dock, Speeltuin De Middenstip, Bewonersvereniging Tarwewijk, Hart van Carnisse, Cultuurwerkplaats Carnisse en Tarwewijk, Gerard Scherff en vele anderen.

 

Agenda 2015

 

25.05.2015    Verschoorplein, Tarwewijk

10.06.2015   Oleanderplein, Bloemhof

14.06.2015   Afrikaandertuin, Afrikaanderwijk

05.07.2015   Entrepotgebouw / Hefpark

 

12.07.2015   Persoonsdam, Feijennoord

18.07.2015   Rondoplein, Heijplaat

21.08.2015   Amelandseplein, Carnisse

19.09.2015   Plein 1953, Pendrecht

20.09.2015   Stichtseplein, Hillesluis

16, 18, 20, 23, 25, 26, 27 juli en 1, 2 en 3 august 2014

 

De Kunstkaravaan gaat door Rotterdam Zuid

 

De kunstkaravaan is een mini-parade van kunstenaars en theatermakers die in de zomer langs de pleinen van Rotterdam-Zuid trekt. Theatervoorstellingen van grappig tot serieus, een workshop trommels maken, een levende binnenstebuiten kijkdoos van dozen... Deze zomer brengt de Kunstkaravaan leven in de brouwerij op diverse pleinen van Rotterdam-Zuid. De activiteiten zijn zowel voor kinderen als volwassenen.