Tentakel - Festival Rotterdam 2017

Kunst- en theaterfestival Tentakel strijkt deze zomer weer neer op 7 Rotterdamse pleinen. Vanaf 25 augustus t/m 23 september biedt het festival voor jong en oud een gratis toegankelijk programma boordevol muziek, workshops, kunst, theatervoorstellingen, en nog veel meer. Elk plein wordt door het publiek, samen met kunstenaars, theatermakers en muzikanten, getransformeerd tot een uniek totaalkunstwerk.

 

Tentakel trapt op vrijdag 25 augustus om 13 uur af met Huis van de wijk De Nieuwe Nachtegaal aan de Mezenstraat, een groene en oase midden in Charlois. Op het programma staan vele spannende kunstinstallaties, workshops, muziekoptredens en theatervoorstellingen.  Zo kun je de kleinste pleinbioskoop ter wereld bezoeken, of je maakt samen met kunstenaar Marianne Fontein je eigen droomschip van hout en andere materialen. Ook kun je op city safari op de grootste fiets van Rotterdam, samen met nog tien andere bezoekers. Er is nog veel meer te doen en te beleven, zoals een printworkshop een reuze knikkerbaan of een rapworkshop.

 

Elk plein heeft een uniek dagprogramma, met activiteiten die op meerdere locaties terugkeren. Zo vertelt de theatergroep De Vrouwen van Wanten met de voorstelling Zomerse Zaken op een luchtige, directe en rake wijze over hun poging om op vakantie te gaan, wat telkens mislukt. Een liefdevolle, komische, muzikale, speelse, en licht-filosofische country-voorstelling over dromen. Ook Bart van Lieshout is een regelmatig terugkerende gast op de Rotterdamse pleinen. Het decor voor zijn voorstelling is een omgebouwde bakfiets – met alles wat men voor het leven nodig heeft – maar toch wordt zijn leven belemmerd door een kip, dat niet doet wat hij wil.   Kijk voor het volledige programma op www.tentakel-festival.nl.

 

Tentakel vindt dit jaar voor de vierde keer plaats en is gratis toegankelijk. Het festival is in 2014 ontstaan met als doel de samenwerking binnen de Rotterdamse wijken te stimuleren, en om kunst dichter bij mensen te brengen.  Tentakel biedt een interactief en toegankelijk programma voor een brede doelgroep, dat ontstaat in nauwe samenwerking met kunstenaars, theatermakers, musici, sociale en culturele (wijk)instellingen in Rotterdam, en vele enthousiaste vrijwilligers.

 

Programma

De Nieuwe Nachtegaal:       25 augustus

Johan Idaplein:                        30 augustus

Amelandseplein:                      6 september

Afrikaanderpark:                    16 september

Park Schinnenbaan:              17 september

Oleanderplein:                       20 september

Colosseumpark:                     23 september

[1 - 2 Juli 2017]  Tentakel - Festival München

TENTAKEL GOES TO MUNICH:   EineWeltHaus  /  1 JULI - 2 JULI

Het thema van 2017 is de zoektocht naar de eigen identiteit in een samenleving die steeds meer interculturele competenties eist voor een vreedzame samenleving.

Theatermakers en kunstenaars geven ieder een eigen artistieke interpretatie aan dit thema, om daarmee de bezoeker te stimuleren om vragen over de eigen identiteit te ontwikkelen; hoe creëer ik ruimte voor eigen ontwikkeling en die van de ander?

Het doel is om mensen actief aan kunst deel te laten nemen en interculturele ontmoetingen te stimuleren.

 

De eerste locatie - van 30 Juni tot 2 Juli – ontstaat in samenwerking met het EineWeltHaus.  Het EineWeltHaus heeft een cultuurpolitieke opdracht binnen de stad. Hun thema is voor 2017 vooral duurzaamheid ten opzichte van de samenleving, en opvang en integratie van vluchtelingen.

Wij als organisatoren van het festival Tentakel, willen in de programmering en de uitvoering van het festival - niet alleen in Duitsland maar ook in Nederland - op de thematiek inspelen. Hiervoor gaan de makers van het festival, Bart van Lieshout en Christine Saalfeld, ondersteunt door het Kulturreferat München en CBK Rotterdam, van 2 januari tot 17 februari op locatie een onderzoeksperiode beginnen. In deze periode zal het programma met kunst, theater en muziek zijn eerste vorm krijgen. Wij zullen verder contact zoeken met lokale, culturele organisaties, verenigingen en instellingen om ze uit te nodigen mee te doen en tijdens het festival eveneens activiteiten aan te bieden.

 

 

 

 

Tentakel slingert door Rotterdam Zuid

 

Miniparade van kunstenaars trekt van plein tot plein

 

Het eerste plein dat Tentakel aandoet is het Verschoorplein in de Tarwewijk op maandag 25 mei (Tweede Pinksterdag). Elk plein krijgt een uniek dagprogramma. Van 13.00 tot 18.30 uur is er van alles te doen en te beleven voor iedereen! Op het plein staan allerlei spannende bouwsels zoals de City adventure golf – een spectaculaire en artistieke golf range – of een reusachtige knikkerbaan van hout, metaal en plastic. Volwassenen kunnen er fietsen op Luchtfietsen en kinderen kunnen bouwen aan een zeepkist of een concert geven op zelfgemaakte instrumenten. Voor mensen die wat kwijt zijn is er de Dingendetective, die een verhaal tekent ter compensatie. In de Tijdmachine raken bezoekers op een absurdistische manier even helemaal los van het heden. Daarnaast kan iedereen genieten van verschillende theater- en muziekvoorstellingen.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website: www.tentakel-festival.nl

 

Op ieder plein werkt TENTAKEL samen met lokale organisaties. Zoals bijvoorbeeld de kunstenaars van stichting NAC Charlois, het Droomtheater, Niffo, Art Zegelaar, H.E.L.D.E.R.H.E.I.D., DSB, Stichting Lawine, TOS, Theater de Storm, Ongeregeld, R’newt, Creatief Beheer, Dock, Speeltuin De Middenstip, Bewonersvereniging Tarwewijk, Hart van Carnisse, Cultuurwerkplaats Carnisse en Tarwewijk, Gerard Scherff en vele anderen.

 

Agenda 2015

 

25.05.2015    Verschoorplein, Tarwewijk

10.06.2015   Oleanderplein, Bloemhof

14.06.2015   Afrikaandertuin, Afrikaanderwijk

05.07.2015   Entrepotgebouw / Hefpark

 

12.07.2015   Persoonsdam, Feijennoord

18.07.2015   Rondoplein, Heijplaat

21.08.2015   Amelandseplein, Carnisse

19.09.2015   Plein 1953, Pendrecht

20.09.2015   Stichtseplein, Hillesluis