TENTAKEL

Tentakel is een rondreizend wijkfestival en een forum voor participatieve kunstaktiviteiten.

De ambitie van Tentakel is om verhalen te ontwikkelen die sterk genoeg zijn om de samenleving bij elkaar te houden. Dit omvat sleutelconcepten zoales inclusie, integratie en duurzaamheid.

TENTAKEL vindt in 2020 voor de zevende keer plaats.

Het doel is om mensen van Rotterdam Zuid actief aan kunst deel te laten nemen, interculturele ontmoetingen te stimuleren en zelfredzaamheid te bevorderen.

Tentakel biedt een gelaagd programma met kunst, cultuur, theater en workshops aan bezoekers. Het actieve karakter van het festival werkt verbindend tussen opleidingsniveaus, geloofsrichtingen en taalbarrières. Lokale bewoners, organisaties en culturele ondernemers worden uitgenodigd om een actieve rol bij het festival te spelen; dat maakt Tentakel bijzonder.

The Art of Cohabitation, Artist Book

De Duitse kunstenares Christine Saalfeld neemt in “The Art of Cohabitation” de achterstandswijken van Rotterdam Zuid onder het vergrootglas. In haar – met foto’s en tekeningen geïllustreerde grafische – novelle gaat Saalfeld op zoek naar de kunst van het samenleven en komt daarbij bizarre anekdotes uit het leven van mensen in Rotterdam Zuid tegen. Misschien is de levenskwaliteit daar juist veel hoger, omdat mensen elkaar nodig hebben en als gevolg hiervan coalities met elkaar aangaan en hierdoor minder met elkaar in concurrentie staan.

The Art of Cohabitation, 112 pagina’s, s/w/dublex, softcover, EUR 13,-, uitgegeven bij editie Stad-Nomaden, NL/Eng/D.

VORSTELLING – OP REIS MET DE BOEKENTREIN

Op reis met de boekentrein is een theatervoorstelling waarin wordt voorgelezen uit verschillende kinderboeken. De illustraties bevinden zich niet in de boeken, maar ontstaan in de ruimte: de verhalen worden ter plekke tot leven gebracht door kunstenares Christine Saalfeld en theatermaker Nicola Unger met behulp van een ouderwetse overheadprojector. Er ontstaat een schaduwspel dat de kinderen op speelse wijze door de verhalen leidt – van scène naar scène, van boek naar boek.

De voorstelling is bedoeld voor kinderen van 2 tot 7 jaar.

Initiatiefnemer: Christine Saalfeld

Uitvoering: Christine Saalfeld, Nicola Unger

Voorlezer: Wim van den Boogerd

Klimplant | Christine Saalfeld

2015

realisatie: GKB

producent: Stichting Stadnomaden

Het speel/kunstobject De Klimplant is op verzoek en in overleg met bewoners en kinderen van Bloemhof-Midden ontwikkelt. De realisatie van het project wordt ondersteund door gemeente Rotterdam, CBK Rotterdam Opzoomer Mee & Bewonersidee en Woonstad. Het speel/kunstobject wordt in eerste instantie ingezet om het Bloemhofplein een vernieuwde identiteit te geven.

Daarnaast willen de kinderen een speelobject dat multifunctioneel en voldoende groot is om met meerdere kinderen op te kunnen spelen. De voorkeur gaat uit naar een laagdrempelig object, dat geschikt is voor jonge kinderen of voor kinderen met een lichte handicap. Het nieuwe speelobject zal in tegenstelling staan tot het grotere klimrek, een klim object dat ook op het Bloemhofplein staat, dat voor jongere kinderen nog eng aanvoelt.

De Klimplant daagt uit om erop te klimmen, balanceren, zich in het net te laten vallen, om hoog te trekken, te zitten, onder heen te kruipen en te rusten. Het meest uitslag gevende argument, om zich voor de realisatie van het project in te zetten, is het eenstemmige enthousiasme van buurtbewoners, gemeente en CBK voor het ontwerp. Het speel/kunstobject is ontworpen door kunstenares Christine Saalfeld en wordt gerealiseerd in samenwerking met GKB staalwerk & machines.

Bij het ontwerp, uitvoering en plaatsing van het speel/kunstobject wordt rekening gehouden met alle eisen ten aanzien van functionaliteit en veiligheid.

Met dank aan: Henny, Herman Lamers (artist), Ton Luijendijk (architect) Mede mogelijk gemaakt door: CBK Rotterdam,

Gemeente Rotterdam en Opzoomer Mee & Bewonersidee.

WORKSHOP – RAAR, MAAR WAAR

In de negentiende eeuw schreef Mary Shelley een roman over een wetenschapper met de naam Frankenstein, die erin slaagde om met lichaamsdelen van doden een nieuw schepsel te maken. Maar is dit echt een succes? En hoe ver mag wetenschap gaan?

In deze workshop experimenteren kinderen met verschillende projectie methodes, zoals overheadprojector, video en schaduwspel, om tot een eigen verbeelding van Frankensteins verhaal te komen.

De workshop is bedoeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

PODIUM ZUIDERPARK -KRUID & KUNST

op 5, 6 en 7 oktober 2012

Het hele weekeinde stellen een aantal tuiniers hun privé- oases open. De tuinen functioneren niet alleen als decor voor de beelden, maar wordt zelf onderdeel van het kunstwerk.

De kunstwandelroute omvat 19 op locatie gemaakte installaties en performances.

Met Frank BruggemanDenise Collignon, Peter Fengler, Martina FloriansStefan GrossToine HorversEsther KokmeijerReinier LagendijkHerman LamersDirk van LieshoutNetty van OschChristine SaalfeldSandro SetolaEgied SimonsMelle SmetsIeke Trinks en Katrijn Verstegen.

Op zaterdag en zondag zijn er naast de kunstwandelroute een aantal activiteiten georganiseerd. Kinderen kunnen lampionnen en vliegers of meedoen aan een workshop trommelen. Verder kunt u naast het ervaren van kunstwerken speuren naar het Gelaarsde Schaap. Op zondag is er ook een Markt.Hier kunt U lekker snuffelen tussen de rommel en spullen van de leden van de volkstuinvereniging en kunt u bijvoorbeeld genieten van de lekkere hapjes van Wijkkeuken van Zuid en het zadenrijkegroens van Natuurlijk op Zuid. Verder is er een optreden van Forcast Jah Reign. Voor meer details zie het programma.