Kruid & Kunst [5 – 7 oktober 2012]

locatie: Volkstuinvereniging De Zandweg 66a, Rotterdam

Kruid & Kunst is een initiatief van Christine Saalfeld. Als eigenaar van een tuinhuis op volkstuinvereniging De Zandweg en als kunstenaar is Saalfeld altijd op zoek naar kruisbestuivingen. Doel was iedereen, tuiniers en bezoekers, van verschillend sociaal en cultureel allooi, naast de schoonheid en de diversiteit van de tuinen, te laten genieten van kunst. Reden hiervoor was het verbindende element van dergelijke activiteiten binnen de bijna intieme setting van het volkstuincomplex, om zo zichtbaar te maken wat er aan kwaliteiten zijn en nieuwe aandachtspunten te creëren. 

De Kruid & Kunstwandelroute voerde langs op locatie gemaakte installaties en performances van 17 kunstenaars.  


Kruid & Kunst was te bewandelen van vrijdag 5 oktober tot en met zondag 7 oktober. De wandelroute omvatte meer dan 20 op locatie gemaakte installaties door Rotterdamse kunstenaars. Het hele weekeinde stelden tuiniers daarvoor hun privé-oases open. Tijdens Open Podium hadden een aantal talenten uit Zuid hun optredens zoals de band Forecast Jah Reig.

Op zaterdag en zondag waren er naast de kunstwandelroute ook een aantal activiteiten georganiseerd. Kinderen konden een minituintje aanleggen, lampionnen en vliegers bouwen of je kon meedoen aan een workshop trommelen. Op zondag was een rommelmarkt. Alle leden konden hier hun spulletjes aan de man brengen. 

SONY DSC

Kruid & Kunst was een succes. Bijna iedereen, zowel de tuinders, als de kunstenaars en de bezoekers vonden het een zeer geslaagd weekeinde. De kunstwerken waren bijzonder goed geselecteerd. De werken kwamen goed tot hun recht in de uitzonderlijke context van de volkstuinen. De workshops waren goed bezocht, alle soep is opgegaan, en het Open Podium was eveneens geslaagd. Enige genoemde minpuntje was dat Kruid & Kunst wellicht net iets te laat in het seizoen plaatsvond.