Tentakel 2020

De pleinen:

  • Persoonsdam (Feijenoord) in het gebied Feijenoord op 2 september
  • Brabantseplein (Hillesluis) in het gebied Feijenoord op 6 september
  • Bloemhofplein (Bloemhof) in het gebied Feijenoord op 9 september
  • Amelandseplein (Carnisse) in het gebied Charlois op 16 september
  • Het Kaappark (Katendrecht) in het gebied Feijenoord op 19 september
  • Winkelcentrum Beverwaard in het gebied IJsselmonde op 20 september
  • Wolphaertshof (Oud Charlois) in het gebied Charlois op 23 september

Het weer.

Tentakel is een buiten festival wat betekent dat we het festival, bij regenval, moeten afgelasten. In 2019 hebben we dit meerdere malen moeten doen. Om deze reden besloten we om het festival met een paar maanden te vervroegen naar juni/juli maar toen kwam het Corona 19 virus waardoor we onze planning moesten opschuiven naar september 2020.
Uiteindelijk heeft dit voor ons heel goed uitgepakt. We hebben, met uitzondering van de laatste middag (woensdag 23 september) ontzettend goed weer gehad. Dit heeft ervoor gezorgd dat we geen enkele Tentakel dag hebben moeten opschuiven. 

Het corona – 19 virus.  
Het onverwachte Corona-19 virus heeft voor ons toch heel veel extra werk gezorgd wat financieel nooit is begroot. Het gaat daarbij vooral om de voorbereiding van het festival en met name om de volgende terreinen:

  • de aansluiting van het festival in de wijken
  • vergunningen aanvragen

 

Het programma

Her programma wisselde van plein tot plein. Wij beschouwen het als een ‘gesamtkunstwerk’ wat onder invloed van de vele actoren (ligging van de wijk, aansluitingen, sociale cohesie, netwerk etc.) telkens opnieuw ontstaat. Dit is ook de kracht van TENTAKEL, lokaal en kleinschalig. Juist de chemie tussen al die factoren bepaalt telkens weer of het succesvol is. Dit jaar hebben we het programma – in verband met Covid 19 – beperkt tot een aanbod voor kinderen 4-12 jaar en het aanbod voor volwassenen dus grotendeels geschrapt. Een vaste ‘kern’ van creatieven (kunstenaars ed.) zijn alle pleinen afgereisd; zij verzorgen het basisprogramma.  Dit aangevuld  ‘de aansluitingen’ in de wijken zelf.

 

Het basisprogramma.

Een belangrijke steun in het basisprogramma werd dit jaar gevormd door de samenwerking met WORM en st. NAC.

Het basisprogramma bestond dit jaar uit de volgende onderdelen:

 

  • Bootjes bouwen / – workshop – Marianne Fontein

Kinderen bouwden, onder leiding van Marianne Fontein, hun eigen bootjes. Deze ‘gouwe oude’ is zo populair bij de kinderen dat het, zelfs na 7 jaar, nog steeds heel goed werkt.

  • body painting / spoken word – workshop/performance – Co de Kok

kinderen konden zelf een eigen ‘body paint’ maken die vervolgens op een lichaamsdeel werd geplakt. Er werden ook poëtische teksten bedacht. Het onderdeel was zo populair dat kinderen er graag voor in een meterslange rij wilden staan.

  • muziekoptredens – band Hakan en band Polle. Live muziek zorgde voor een mooie sfeer.  
  • send your wishes to the sky – installatie/workshop – Christine Saalfeld

kinderen maakten – onder leiding van een kunstenaar – hun eigen ‘print’ met een professionele drukpers. Ook dit is een ‘gouwe oude’

  • improvisatie theater – Irene en Mitchel

Irene en Mitchel voerden hun eigen voorstelling op met verzamelde verhalen uit de wijken zelf. Mitchel verbeeldde het in (fysiek) spel en Irene bracht kleur – door middel van stem- aan de verhalen.

  • Fishing for compliments – Bram

Hij liep rond met een enorme schelp met vissen. Kinderen konden telkens een compliment uit deze schelp ‘vissen’.

  • Klei sculpturen – NAC kunstenaars

Kinderen maakten, onder leiding van kunstenaars, hun eigen klei sculpturen.

  • one minute bioscoop, shifting identities – installatie – Christine Saalfeld

Christine Saalfeld deed onderzoek naar vluchtverhalen van mensen (bewoners) van AZC centra. Daar maakte ze filmpjes/tekeningen van. Het zijn persoonlijke portretten, pareltjes, die een inkijk geven in een wereld die voor de meesten van ons ver af staat. 

  • zintuiglijke/audio tour – workshop – Bart van Lieshout

Bart ontwikkelde een ‘zintuigelijke’ audio tour met koptelefoons. Kinderen werden meegenomen in een, door hem bedacht, verhaal dat een zintuigelijk karakter had.

  • straattheater show: ‘Auto-reverse’ – theater voorstelling – Bart van Lieshout

Bart ontwikkelde voor Tentakel deze ‘slap-stick’ fysieke theater show over een auto die niet kon rijden maar wel heel veel andere dingen wel kon.

  • onderwater landschap – workshop – JUF (jong utopisch festival)

De dames van JUF nemen je mee in een (prachtige) onderwaterwereld. Vanuit speciale hiervoor bedachte instrumenten gaat een rijke fantasie open en worden zintuigen geprikkeld.  

  • Tekenmachine 360 graden – installatie – Marije Mooren

Kinderen gingen – één voor één op een stoel zitten die zich, ver boven alle hoofden van Tentakel, uitstak (2,70 m) en met een ‘speciale bril’ tekende ze wat ze op dat moment zagen. Het leverde hele mooie tekeningen op.

  • vaasjes en armbandjes maken van oude plastic flessen – Workshop – Orsine Muntslag.

Orsine ontwikkelde een workshop waarbij kinderen van oude gebruiksvoorwerpen (flessen, dopjes etc.) nieuwe gebruiksvoorwerpen (vaasjes, armbanden) konden maken.  

  • flipperkast maken – workshop – kunstenaars Nac

Kinderen timmerden hun eigen flipperkast die ze later ook mee naar huis mochten nemen.

Aansluitingen in de buurt.

Een belangrijk onderdeel van Tentakel zijn de aansluitingen die worden gemaakt vanuit de wijken waar Tentakel doorheen trekt. Het zou voor nu te ver gaan om alle aansluitingen in alle wijken weer te geven. We willen u wel een inkijkje geven van alle wijkaansluitingen van Beverwaard/IJsselmonde.

Talentskool IJsselmonde, SKVR (stichting kunstzinnige vorming Rotterdam), Gracia brass band IJsselmonde, Sport&Spel, AZC  stichting De Vrolijkheid (asielzoekers centrum), PIT 010 wijkcentrum, IJsselmondse TV, De ruilwinkel en Gebiedsnetwerker IJsselmonde, Cultuurscout IJsselmonde.

 

 

Tentakel wordt in 2020 mede mogelijk gemaakt door de financiële bijdrage van: Cultuur in de Gebieden, Gebiedscommissie Charlois, Feijenoord en IJsselmonde, Stichting Bevordering van Volkskracht, Mya fonds, Cultuur Concreet, Deltaport Donatiefonds, VSB Fonds, Elise Mathilde Fonds, Stichting Worm, Popunie en CBK Rotterdam.