Workshop – performance – raar maar waar

Op reis met de boekentrein is een bijzonder voorleesproject voor kinderen vanaf 2 tot 6 jaar om leesvaardigheden te stimuleren. 

Het voorgelezen verhaal wordt geïllustreerd met tekeningen, live schaduwspel en animaties op een overheadprojector en met een Beamer. Hoewel kinderen digitale animaties gewend zijn, blijven handgemaakte effecten op een overheadprojector toch erg spannend. Door zulke simpele middelen worden kinderen meegenomen op een reis vol fantasie van verhaal na verhaal, van boek na boek.

Met de nieuwe reeks aan voorstellingen in 2015/16 wordt aansluiting aan de kinderboekenweek gezocht. Dit jaar was het thema: natuur, wetenschap en techniek.

De voorstelling kreeg een update met een workshop formaat genoemd ‘raar maar waar’, dat zich aan kinderen van 7 tot 12 jaar richt om ook de behoeftes van deze doelgroep te kunnen bedienen:

In de negentiende eeuw schreef Mary Shelley een roman over de wetenschapper Dr.Frankenstein, die erin slaagde om met lichaamsdelen van doden een nieuw schepsel te maken. Maar is dit echt een succes? En hoe ver mag wetenschap gaan? 

In deze workshop lezen de kinderen stukken uit Shelleys boek en experimenteren dan met verschillende projectiemethodes, zoals overheadprojector, video en schaduw speel, om tot een eigen verbeelding van Frankensteins verhaal te komen. Ze stappen in de rol van de wetenschapper, ontwerpen het laboratorium van Dr. Frankenstein en de apparaturen die hij gebruikt. Uiteindelijk creëren ze hun eigen monsters.

Het hele project sluit aan de gemeentelijke speerpunt talentontwikkeling, Stichting Stadnomaden gaat ervan uit dat plezier in lezen en het ontdekken van andere werelden een belangrijke voorwaarde voor talentontwikkeling is.

Uiteindelijk heeft de Stichting in de periode van september 2015 tot mei 2016 twaalf voorstellingen kunnen realiseren en ook nieuwe partners kunnen vinden.